Granny-mønsteret er en sand klassiker inden for hækling.

Alle kender mønsteret, måske nok mest som firkanter, og mange har set det anvendt til tæpper.Mønsteret kan selvfølgelig bruges til meget andet end tæpper, men tæppet af granny-firkanter er nok det mest autentiske, og det går aldrig af mode.

Firkanterne er også kendt som mormor-firkanter eller efterhånden som oldemor-firkanter.Hækling af granny mønster kræver, at du kan hækle luftmasker og stangmasker for at kunne lave det.

 • Granny stripes

  De lange striber er nemmere at lave end firkanter, derfor er det en god idé at begynde med dem.Du kan hækle disse striber af det garn, det skal være. Her kommer det an på, hvad du skal bruge dem til.

  • Er det til håndklæder, er bomuldsgarn bedst.
  • Er det en taske, kan du bruge bomuld eller uld eller en kombination.
  • Til pudebetræk eller tæpper er der frit valg. Her er valget af materiale en smagssag.

  Find det garn, du synes, passer til arbejdet, brug en hæklenål, der passer i størrelsen og så er det ellers bare at gå i gang.

  Start med luftmasker

  Du lægger ud med at hækle en lang række luftmasker.Længden skal stemme med den bredde, dit arbejde skal have. Husk, at du skal vende med tre luftmasker. Undgå at lave disse luftmasker for stramme.Du skal kunne arbejde med dem. Det bliver ret anstrengende, hvis de er meget snævre, og du har en lang række

  luftmasker.

  Stangmasker

  Når du har de luftmasker, du skal bruge, antallet skal være deleligt med fem, vender du arbejdet og hækler som sædvanligt fra venstre mod højre. De første tre luftmasker vender du på. De bliver så den første stangmaske.Granny-mønsteret består af skiftevis tre stangmasker og to luftmasker. Du laver så to stangmasker i den fjerde og den femte luftmaske fra hæklenålen. Så har du den første gruppe stangmasker.Så hækler du to luftmasker, springer to luftmasker over og laver stangmasker i de næste tre luftmasker. Sådan fortsætter du hele vejen, til der ikke er flere luftmasker tilbage.

  Rækker

  Den næste række og alle de følgende laves på denne måde: I hullerne hækles tre fastmasker, og over fastmaskegrupperne hækles to luftmasker. Så er du allerede i gang med at kreere dine første granny stripes. Vær opmærksom, når du vender. Ender din række med fastmasker, vender du på fem luftmasker. Ender den på luftmasker, hækler du lige en ekstra stangmaske ned i den sidste stangmaske fra den forrige række og vender på tre luftmasker, der bliver den første af de tre første stangmasker på den næste række. Så får du en jævn kant i begge sider.Du kan bruge disse granny stripes til alt, der skal være firkantet. Det er også muligt at bruge dem til andre former, for eksempel et trekantet sjal, men det kræver lidt mere finesse i kanterne.Få inspiration i denne video hvor du kan lære at lave et tæppe i granny mønster.https://youtu.be/ITPPM1FOAoQ

  Granny squares

  I modsætning til striberne, der hækles i et stort stykke, så hækles dette, som navnet antyder, i firkanter, der sys sammen til sidst. Det giver meget store muligheder for at lege med farver og størrelser på firkanterne.Du kan vælge at hækle firkanterne meget ens, eller de kan være meget forskellige. Se eventuelt på nogle billeder på nettet.

  Her vil du se virkelig mange eksempler på, hvordan det færdige arbejde kan komme til at se ud.

 • Start med firkanten?

  Firkanten

  hækles indefra og ud.

  Du starter med at hækle otte luftmasker.

  Dem samler du til en ring ved at stikke hæklenålen ind i den første af dine luftmasker og trække garnet igennem løkken (kædemaske).Nu hækler du først tre luftmasker. Den bliver til den første stangmaske.

  Så laver du to stangmasker.Så fire luftmasker, der bliver til det første hjørne. Så igen tre fastmasker og to luftmasker.

  Nu har du to hjørner. Fortsæt, til du har alle fire hjørner.Når de sidste fire luftmasker er hæklet stikker du hæklenålen gennem den tredje af omgangens første tre luftmasker.

  Der fæstnes med en kædemaske (hent garnet og træk det straks gennem løkken på hæklenålen). Nu har du lavet den første lille omgang i midten af

  firkanten.

  Den anden side?

  Arbejdet

  vendes, og du fortsætter på den anden side. Start igen med at lave tre luftmasker, derefter to stangmasker i buen (hullet).

  Så hækler du to luftmasker, og i hjørnet hækles tre stangmasker, fire luftmasker og tre stangmasker. Så har du et hjørne.

  Nu hækles to luftmasker, og du laver et hjørne mere. Sådan hækles resten af omgangen.

  Når det sidste hjørne er lavet, afsluttes og vendes som efter den første omgang.Arbejdet vendes igen, og du fortsætter på samme måde: I buerne hækles tre stangmasker, imellem stangmaskegrupperne hækles to luftmasker, og i hjørnerne hækles tre stangmasker, fire luftmasker og tre stangmasker.Du fortsætter på samme måde, indtil du synes, din firkant har den rette størrelse. Hvis du vælger at skifte farve, kan du gøre det, når du begynder på en ny omgang.Med granny-mønsteret kan du lave en masse dejlige hjemmehæklede

  tekstiler.

  Denne guide blev første gang bragt på kulturnet.dk

  Tørklæde/sjal i granny stripes

  DIY – granny stripe poncho

  https://youtu.be/k4-Ba7WDDcI

Similar Posts